Den nyeste pakkemaskinen til Tronrud Engineering kan pakke opptil 300 potetgullposer i minuttet. Nå er den solgt til Belgia, og ble nylig vist fram på verdens største industrimesse.

2019-04-14
Tekst: Elin Harstad Iversen/Ringerikes Blad.

– Det er stort at en bedrift i Hønefoss har utviklet denne teknologien og blir frontet på stand hos et av verdens største industrikonsern, sier Ane-Marthe Pedersen, markeds- og kommunikasjonskoordinator i Tronrud Engineering.

Tronrud Engineering på Eggemoen er den første norske bedriften som frontes på industrikonsernet Siemens' stand på Hannover-messen i Tyskland.

Årsaken er den nye pakkemaskinen TCP 300, som er verdens raskeste pakkemaskin for poser.

Solgt til Belgia

Ringerikes Blad skrev om pakkemaskinen i fjor høst, da den var ferdig bygget og klar for verdensmarkedet.

– Hvordan har den blitt mottatt ute i verden?

– Maskinen er blitt svært godt mottatt. En stor produsent i Belgia har nå kjøpt en maskin. Vi har fått tilbakemeldinger om at den er unik, spesielt på grunn av muligheten til å pakke forskjellige produkter i en og samme kasse, sier Pedersen.

Hannover-messen er verdens største industrimesse med 6.500 utstillere og 215.000 besøkende. En oppglødd gjeng fra Tronrud Engineering er nå hjemme igjen etter messen, som gikk av stabelen den første uken i april.

– Maskinen vår var godt besøkt gjennom hele uken, forteller Pedersen.

Digital tvilling

Det spesielle med maskinen, foruten at den pakker poser lynraskt, er digitaliseringen. Maskinen er intellektuell og «snakker» med arbeidspersonalet og kaller etter hjelp om nødvendig. Tronrud Engineering er først ute i Norge med å bruke såkalt «digital tvilling» som teknologi i maskinbygging. Det betyr rett og slett at maskinen har en helt maken tvilling – i en datamaskin. Det gir mange muligheter.

Det viktigste med Hannovermessen var imidlertid ikke å selge maskiner, men å bli mer synlige, påpeker Pedersen.

– Vi er blitt mer kjent i verden som en maskinbygger som bruker ny teknologi og digitalisering i praksis. Dette var det mange som kommenterte på messen. Det viser at jobben og arbeidet som legges ned på Ringerike er verdifullt internasjonalt, mener hun.

Under Hannovermessen holdt bedriften også et foredrag sammen med Siemens om bedriften, maskinen, teknologien og framtidige planer.