– Vi har jobbet med dette siden vi begynte på Eggemoen. Lykkes vi, blir det kjempeviktig for oss, sier Ola Tronrud, eier og gründer av Tronrud Engineering.

2019-06-26 
Tekst: Elin Harstad Iversen/Ringerikes Blad.

Harddisker, minnebrikker, mobiltelefoner. Vi lagrer bilder, filmer og filer på dem hver eneste dag. Men hvor lenge varer de?

Hvordan kan digitale filer lagres inn i «evigheten»?

Spørsmålet har Drammens-bedriften Piql AS jobbet for å finne svar på i 10 år, og jobbet tett sammen med Tronrud Engineering på Eggemoen. Nå er resultatet her: En fotosensitiv film på store ruller, et arkivsystem hvor både digitale og analoge filer kan lagres. Alt fra dokumenter til bilder, musikk og filmer.

I disse dager ferdigmonterer Tronrud Engineering 10 nye maskiner som skal ut i verden. De skal gjøre det mulig å lagre data i 500 år – altså til år 2519. Minst.

Foto: Elin Harstad Iversen/Ringerikes Blad.

Over hele verden

– Det er helt fantastisk at vi har kommet så langt, sier Katrine Loen Thomsen, som er viseadministrerende direktør i Piql.

Bedriften opplever nå et gjennombrudd for teknologien de har jobbet med i så mange år.

De nye maskinene skal verden rundt. Til Hollywood i USA, Vatikanstaten, India, Kina, Brasil og Mexico for å nevne noen. Én blir også igjen i Norge: Nærmere bestemt på Svalbard.

– Vi har jobbet med dette siden vi begynte på Eggemoen. Lykkes vi, blir det kjempeviktig for oss, sier Ola Tronrud, eier og gründer av Tronrud Engineering, som er største eier i Piql AS.

Ballen har begynt å rulle for alvor: I fjor skrev Drammens Tidende om kontrakten med Vatikanbiblioteket, et av verdens viktigste og eldste biblioteker. På slutten av 2018 fikk bedriften 20 millioner kroner i EU-støtte. Og tidligere i år vant de en kontrakt til 9,5 millioner med Norsk helsearkiv.

Lagres på filmrull

De nye maskinene som Tronrud Engineering lager nå, er såkalte «lesemaskiner» som leser digitale filer fra den fotosensitive filmen. Det gjøres ved at maskinen kobles til en pc.

Les mer om saken her.

Foto: Elin Harstad Iversen/Ringerikes Blad.